Hjälp med korsord och krypto

Handhavande

Välj först söktyp i rullgardinsmenyn. Skriv därefter in din sökning i textfältet och tryck på Enter-tangenten. Eller använd musen och klicka på Sök-knappen om du hellre vill. Svaret på din fråga hämtas från servern och visas som en tabell. Som mest visas drygt 100 ord. För en del söktyper visas somliga ord i svagare, grå färg; de är böjningar. Om listan med resultat inte får plats på skärmen (lätt hänt på telefonen) kan du rulla den åt höger för att se fler kolumner.

När du läst och memorerat den här hjälptexten kan du dölja den: klicka bara på hjälpknappen igen.

Saknade bokstäver

Används när du har ett vanligt korsordsord med en eller flera saknade bokstäver. De saknade bokstäverna ersätter du med en punkt. Har du ett ord på 7 bokstäver men känner bara till nr 4 och 5 så skriver du i sökrutan: ...np.. (Det enda svaret blir ”hamnpir”.)

Sifferkrypto

Här får du förslag på ord som passar in om du håller på att lösa ett sifferkrypto. Du kan använda bokstäverna A till Ö och siffrorna 1 till 29. Mellan varje ”ruta” ska du skriva ett bindestreck.

Exempel: Antag att du i ett krypto har ett ord på 8 bokstäver med sifferföljden 8-12-9-7-1-20-8-7. Du vet att tredje bokstaven ska vara N och den femte R. Då skriver du i sökrutan 8-12-N-7-R-20-8-7 och trycker på Sök. Har du inga säkra bokstäver går det fint att bara skriva in siffrorna, men då får du lätt fler förslag än du har nytta av.

Det finns en de-luxe-sida om du har flera okända kryptosträngar som behöver lösas. Den är mer avancerad, så läs hjälptexten där innan du ger upp.

Börjar på

I sökrutan skriver du de första bokstäverna, inga andra tecken. Exempel hjälte kommer att ge som resultat bl.a. ”hjältedåd” och ”hjältemod”.

Slutar med

Resultaten måste sluta med den söksträng du anger. Exempel: hjälte ger som svar bl.a. ”krigshjälte” och ”toffelhjälte”, men inget av de två orden i föregående exempel.

Innehåller

Din söksträng kan förekomma var som helst i ordet. Exempel: radio resulterar i bl.a. ”klockradio”, ”radiolog” och många fler som inte ens ryms på sidan. Den här söktypen ger ofta för många svar, så använd den bara i nödfall.

Ord ur ord

Perfekt om du försöker lösa ”Nian” i SvD men har slut på förslag. Du skriver ett ord eller ett gäng bokstäver (högst tolv st) och RL.SE svarar med en lista på högst 100 ord som kan bildas av dina bokstäver. Svaren har minst fyra bostäver och de långa orden visas först eftersom det oftast är dem du söker.

Omkastade bokstäver

Påminner om Ord ur ord ovan men här måste alla dina bokstäver ha en plats i svaret. Du skriver alltså in ett antal bokstäver, RL.SE stuvar om dem på alla möjliga sätt (permuterar dem). Om några varianter finns i ordlistan så får du upp dem på skärmen. Exempel: du matar in bokstäverna jesuiternmax, det enda svaret blir ”juristexamen”.

Du kan skriva högst tolv bokstäver. Att permutera långa strängar tar mycket resurser av servern – tolv olika bokstäver kan stuvas om på 479 miljoner sätt – så de här sökningarna går inte blixtsnabbt.

Ordlista

Databasen på den här sidan är fylld med ord från version 1.52 av Den stora svenska ordlistan. För närvarande finns det nästan en halv miljon ord att välja på. Många av dem är böjningsformer, egennamn och sammansatta ord.

Svar på en vanlig fråga: Rikslikaren SAOL är skyddad av upphovsrätten och kan tyvärr inte användas gratis på webben.