Vädret i mobiltelefonen

”A long time ago, in a galaxy far, far away”

För många år sen var det dyrt att mobilsurfa. Jag gjorde en nedbantad sida som var snäll mot plånboken. Sidan du läser nu förklarade hur man gick till väga. Det var andra tider då.

Nu ska den vanliga vädersidan funka i telefonen, utan att göra nån människa fattig. Den antika mobilsidan får ändå leva kvar så länge den inte kräver nåt underhåll.

Varför ?

Det finns hur många mobila vädersidor som helst, så varför har jag gjort den här ? Enkelt ! De andra sidorna innehåller oftast bilder och i värsta fall t.o.m. reklam. Mobil-väderrapporterna du hittar på min sida är på sin höjd några hundra byte stora – de blir därför snabba och billiga att hämta. Funktion och innehåll före design!

Gör så här

Adressen till mobilsidan är: https://rl.se/mobilvader?xxxx De fyra x:en ersätter du med fyra bokstäver som är ICAO-koden för den flygplats du vill se. Använd bara små bokstäver !

Exempel:
I bilden till höger syns en rapport från Kiruna. Adressen i telefonens webbläsare blir i detta fall: https://rl.se/mobilvader?esnq  

Har du en telefon som kan läsa QR-koder så kan du hämta en PDF med alla stationers koder – du slipper leta upp ICAO-koden och du slipper knattra in den i telefonen!

Tänk på att alla stationer inte lämnar data alla veckans timmar; väljer du en sådan station kan du få meddelandet ”Färska data saknas”.

Om du tittar på en station upprepade gånger kanske du måste uppdatera sidan manuellt för att ”knuffa ut” en gammal upplaga ur telefonens cacheminne.