RT90, WGS84 och SWEREF99


 
Välkommen!

Här kan du omvandla mellan några olika koordinatsystem som används på svenska kartor: RT90, WGS84 och SWEREF 99.

Mata in dina koordinater för hand i textfälten eller klicka på en punkt på kartan.

Använd Hjälp-knappen för lite instruktioner.

Lite hjälp på vägen…

Inmatning

Högst upp finns två fält som heter N och E, de behöver fyllas i med koordinater. Det gör du antingen genom att skriva in siffrorna för hand, eller så pekar/klickar du på en punkt på kartan. När N och E har snygga värden klickar du på knappen Kör. Kartan får en rund röd/blå markör på platsen.

Format på indata

Det större av de två talen du matar in ska stå i den övre rutan (N), det gäller oavsett i vilket koordinatsystem dina indata är. Håll dig inom Sveriges gränser.

Har du koordinater i WGS84 kan de skrivas i en, två eller tre grupper åtskilda med mellanslag. Första gruppen är grader, andra minuter och den tredje är sekunder. Gruppen längst till höger kan innehålla decimaldelar om så önskas. Punkt eller kommatecken funkar som decimalavgränsare. Exemplet visar tre olika sätt att skriva samma latitud:

57,983330
57 58.999783
57 58 59,987

Att räkna om mellan dessa tre skrivsätt är enkelt, det räcker med en miniräknare. Hur du gör finns beskrivet på en separat sida.

Om dina in-koordinater är i RT90 eller SWEREF99 ska N-värdet vara ett sjusiffrigt heltal. E-värdet ska vara sexsiffrigt för SWEREF och sjusiffrigt för RT90. Obs! Det som i RT90 kallas X-koordinat ökar mot norr (N-rutan) och Y-koordinaten ökar åt öster (E-rutan) – alltså tvärtemot resten av världens koordinatsystem.

Skriptet som läser och tolkar dina koordinater är väldigt vidsynt och förutsätter att du vet vad du håller på med – inget hindrar dig att skriva 57,6 88,1 99,33212 i latitudrutan. Svaret kommer ändå att bli rätt, fast kanske inte vad du hade väntat dig. Dubbelkolla i resultatrutan att dina indata tolkades korrekt!

Giltiga värden

De värden du fyller i rutorna måste ligga i Sverige. Ungefärliga gränsvärden för de rikstäckande systemen är:
SystemN-värdeE-värde
RT90 2,5 gon V 6 110 000 – 7 680 000 1 200 000 – 1 900 000
SWEREF 99 TM 6 110 000 – 7 680 000 260 000 – 920 000
WGS84 55° – 70° 11° – 25°

Format på utdata

Du får svaret i fem format: RT90, SWEREF99 och WGS84 uttryckt på tre sätt. I omvandlingen kan försvinna nån decimal, men felet är sällan mer än nån meter. Transformera samma koordinater fram och tillbaka ett par gånger så ser du. Resultat i SWEREF 99 och RT90 visas alltid avrundade till närmsta heltal (meter).

Andra system

Systemen på den här sidan är de rikstäckande, alltså SWEREF99 TM och RT90 2,5 gon V. Det finns andra, lokala, varianter på dem. I menyn högst upp kan du hoppa till UTM-sidan, där kan du omvandla i de systemen samt i UTM, ST74 och RT38.

Karta och Platsinfo

Sidan är främst till för att räkna om siffror mellan olika system. Det går också att visa punkten på en karta, så du ser att du hamnar på rätt ställe. Välj den kartleverantör du tycker är minst dålig, eller den som funkar bäst för tillfället.

Intill koordinaterna finns knappen Platsinfo, den tänds när din plats ligger i Sverige. Klicka på knappen så får du namnet på närmsta plats, ev. med ”socken”, kommun och län. En varningstriangel innan texten betyder att namngiven plats ligger mer än 1 km från din position.

Du får (väldigt) ungefärlig höjd över havet också.

Terminologi

I dagligt tal kallar ”alla” RT90 och dess kompisar för koordinatsystem. Det är möjligen inte helt korrekt. Den som vill svänga sig med alla de rätta uttrycken, t.ex. kartdatum, projektioner och ellipsoider, hittar allt som behövs på Lantmäteriets hemsida och på Wikipedia (börja på Geodesi).

House limits

Processorkraft och bandbredd är ändliga resurser. Du kan därför omvandla ett begränsat antal positioner i timmen på den här sidan. Har du större behov, t.ex. långa listor som behöver konverteras, så titta på det open source-bibliotek jag använder som back-end: PROJ . Om du inte vill/kan/orkar programmera själv så kan jag köra dina listor, men då mot skälig ersättning.

Loggen

De senaste omvandlingarna du gjort finns tillgängliga i loggen, kan vara bra om du behöver kontrollera arbetet i efterhand. Antalet loggade poster syns intill kartväljaren. Om siffran blir röd är loggen mer än 95 procent full. Det finns mer info på loggsidan, använd hjälpknappen där.

Klicka på siffran så kan du se loggen, tömma den m.m. Loggen öppnas i en ny flik eller fönster så du kan växla fram och tillbaka mellan dem. På så sätt slipper du att den ursprungliga sidan laddas om och alla kart­markeringar osv försvinner när du ”klickar bakåt”. (Händer i flera webbläsare, bl.a. Edge.)

Fältarbetare?

Behöver du omvandla koordinater i telefonen så är den här sidan kanske inte så lättjobbad. Det finns en mobilanpassad variant som är lite bättre, Läs mer här.

Credits och programvara

Kartor levereras från det ställe du väljer (se ovan). Kartbilderna hanterar jag med ett Javascript-bibliotek som heter Leaflet JS. Länkar till kartleverantörer finner du längst ned till höger i kartbilden.

Ortnamnen i Platsinfo kommer från Lantmäteriet.

Höjd över havet gissas av GeoNames, även det är öppen data. Fylligare info om höjddatan finns hos NASA.

Själva koordinatomvandligen sker i ett Python-skript på min egen server. Jag använder ett öppet bibliotek som heter PROJ till det jobbet.

Happy coordinating !