Kalibrera barometern!

Finns det något mer irriterande än mätinstrument som visar fel..? Här har du kurvor med senaste dygnets lufttryck från några stationer nära dig. Justera din barometer och få frid i sinnet!

 

Station Avst, km Höjd, möh
   
   
   
Stationerna har samma färg i tabell, diagram och karta (röd, grön och blå om allt funkar). Gul cirkel är din egen plats.

Barometer & lufttryck

En barometer är ett instrument som visar lufttrycket. Det mäts i hektopascal (hPa), äldre namn millibar. Det finns andra måttenheter: gamla barometrar kan vara graderade i mm kvicksilver (mmHg) eller inch Hg om du har ett amerikanskt eller engelskt instrument. I rullgardinsmenyn ovanför kurvorna kan du välja den skala som passar dig bäst.

Lufttrycket, speciellt förändringarna, är av intresse när man ”spår väder”. Snabba ändringar brukar betyda omslag i vädret. Faller barometern mer än ett par, tre hPa per timme kan det bli rejält blåsigt. Oftast mäter man trenden över senaste tre timmar, för att vara säker på att den är tillförlitlig.

För att se trender behöver barometern egentligen inte vara så noggrann, ett fall på 3 hPa är ju lika stort antingen det går från 1013 till 1010 eller från 1020 till 1017.

Kalibrering

Läs av din egen barometer några gånger vid varje hel timme, notera siffrorna. Kika sen på kurvorna ovanför och jämför dina noteringar mot den station du tycker passar bäst. Är din plats mellan två stationer som skiljer sig åt kanske du vill räkna fram ett medelvärde.

Det brukar finnas en liten justeringsskruv på barometern, ofta på baksidan. Skruva sakta på den tills instrumentet visar rätt. Det är nog enklast att göra proceduren en dag när kurvorna inte rör sig så mycket, dvs så att timvärdena blir ungefär desamma.

Det är inte säkert att barometern är linjär över hela skalan, avvikelsen kanske är större vid lågtryck och bättre vid högtryck. Eller tvärtom. Har du bara en justeringsskruv är det inte mycket du kan göra åt den saken. Justerar du barometern vid normalt tryck (dvs runt 1013 hPa) bör den ju visa rätt så ofta som möjligt.

Det är punkterna på linjerna som är stationernas rapporter, du kan hålla muspekaren över dem för att få siffror i klartext. Markera och dra med musen i sidled för att zooma in.

Höjd över havet

Flyttar du din barometer i höjdled behöver den kalibreras. Det räcker att gå uppför trapporna tre, fyra våningar så faller lufttrycket en hPa.

Oavsett om du står vid havsstranden eller på toppen av Kebnekaise behöver du inte veta hur många meter över havet du är; ställ bara in barometern så den visar samma siffror som närmsta station.

Under huven

Den här sidan letar upp de tre närmsta stationerna och hämtar de senaste 24 timmarnas tryckdata från SMHI, sen blir de till vackra kurvor i diagrammet.

Stationerna läses av varje hel timme och ungefär 30 minuter senare finns de tillgängliga hos SMHI. Alltså ingen idé att uppdatera sidan var femte minut.

Datakälla

Det är SMHI som står för rådata, de har många stationer utspridda över landet. Sen några år tillbaka är de generösa med data och vem som helst kan gräva i deras arkiv, det mesta är gratis.

Terminologi

Ska man vara petig så är kalibrering och justering två olika saker. Att kalibrera instrumentet betyder att man mäter upp det mot kända värden. I fallet med en barometer kan man t.ex. göra en kurva som visar avvikelsen vid 5–10 punkter mellan 970 och 1050 hPa. Har man tur blir kurvan en spikrak linje...

Justering innebär att man försöker trimma instrumentet så det visar så lite fel som möjligt.

Om bakfoten

Det är en vanlig missuppfattning att en barometer måste monteras på en yttervägg. Det är inte sant, lufttrycket är förstås detsamma i hela rummet. Välj hellre en plats med stabil temperatur – undvik alltså direkt solljus, ovanför värmeelement eller nära fönstret.

En grabb med en gigantisk barometer.
Ju större barometer,
desto bättre tryck !