Rätt tid!

88:88:88
Hämta tiden på nytt

Är detta den rätta tiden?

Tiden du ser ovanför visar rätt tid hos RL.SE. När du hämtar den här sidan skickas två ytterligare förfrågningar till servern, den första för att ”värma upp” och innehållet i den andra är vad som faktiskt används.

Servern håller rätt tid mot atomur på internet och har typiskt en missvisning på bråkdelen av en sekund (just i detta ögonblick är avvikelsen µs). Inga konstigheter så långt, men att få din webbläsare att visa rätt tid är en annan sak.

Internet

Det första problemet är fördröjningen på nätet som kan vara allt från några millisekunder upp till någon sekund eller två. Den fördröjningen mäts och kompenseras för, i viss mån, då tiden hämtas till den här sidan. Fördröjningen varierar dessutom hela tiden, särskilt om du kör på trådlöst nätverk eller över mobil uppkoppling. Bättre noggrannhet än 0,1 sekunder blir det nog inte.

Webbläsaren

Webbläsaren du använder kan också ha annat att göra. Har du t.ex. många flikar eller andra program igång ska de slåss om uppmärksamheten. Det visar sig genom att tiden på den här sidan börjar sacka efter. Anar du ugglor i mossen får du hämta tiden på nytt genom att klicka på runda pilen ovanför, eller trycka F5.

Tiden du ser stämmer när sidan är nyhämtad – därefter är det din egen dator som lägger till en sekund i taget. Moderna webbläsare försöker spara energi genom att prioritera ned sidor/flikar som inte aktivt används. Det är egentligen en bra grej, men kan alltså ställa till problem för en sida av den här typen.

Hur mycket är klockan i din dator?

Klockan i din egen dator visar 00:00:00 och den stämmer förhoppningsvis med rätt tid. Obs! Det är oklart vad som händer med den här funktionen om du är i en annan tidzon, liksom vid skiften mellan sommar- och normaltid. Använd sunt förnuft!

Behöver du en större klocka?

Klicka här då – om det funkar i din webbläsare får du klockan i helskärmsläge. Tveksamt om den funkar i mobilen, men den gör sig riktigt bra på en 75-tums teve …

Till sist

Vad spelar några minuter hit eller dit för roll? Egentligen?