Månens fas & höjd: Göteborg

Här ser du hur månen gungar upp och ner under några veckor. Om inte annat duger väl grafiken som ”techno art”. Rullar du ned en bit på sidan kan du se när nästa supermåne kommer.

Övre diagram: Månfas & höjd

Mycket info i det första diagrammet, det kan se lite plottrigt ut. Grön kurva (skala till vänster) visar månens fas i procent: 0 är nymåne, 100 fullmåne.

Röd linje (högra skalan) är månens höjd i grader över/under horisonten. För att just den här kurvan ska stämma måste du ställa in din plats.

Du kan markera med musen i diagrammet för att zooma in.

Nedre diagram: Supermåne

När kommer nästa supermåne?

Håll utkik på dessa datum: kolla grafiken istället. Du får först kolla om månen överhuvudtaget är uppe på din plats när det är dags – använd Planetsidan, länk längre ned.

Avståndet till månen pendlar i runda slängar mellan 35000 och 40000 mil, när den är som närmast kan den se större ut. Särskilt om det är fullmåne och den står lågt över horisonten.

I grafiken kan du se avståndet till månen kommande tolv månader. Den röda kurvan (avståndet) håller sig alltid inom det gröna fältet. När linjen slår i golvet verkar månen alltså vara större. Du kan zooma in i diagrammet genom att dra med musen.

De blåa bollarna längst ned visar ungefär när det är fullmåne.

Plats

Den röda höjdkurvan ovanför ritas för Göteborg som standard, men du kan byta till valfri plats. Valfri så länge du håller dig i närheten av Skandinavien. Övriga kurvor är inte beroende av plats.

Behöver du tider för alla fullmånar eller nymånar för ett visst år så kan du hitta det i Evighetskalendern.

Planetsidan finns klockslag och riktningar för planeter och stjärnor långt fram och tillbaka i tiden.