Lokal väderprognos

Knappar

Plats

SMHI bjuder på ett finmaskigt nät av prognospunkter. Prognosen du ser nu gäller en punkt som ligger några km från din valda plats. Vid kusten kan det bli stora skillnader i väder och vind beroende på om prognospunkten är på land eller i vattnet. I tveksamma fall, välj din plats en bit från vattenlinjen.

När du ska sätta din egen plats kan du dra i kartan och klicka på ställen i Danmark, Norge och Finland, om du är på det humöret.

Tid

I början listas timvis data. Ju längre bort i tiden du tittar desto glesare blir intervallen. Längst upp till höger i tabellen ser du när SMHI utfärdade prognosen. Uppdatering ska ske varje timme.

Kommentarsfältet

I kolumnen längst till höger listas nederbörd som Duggregn, Regn, Snö, Snöblandat regn samt Frysande regn eller duggregn. Mängden nederbörd är är vad som förväntas falla per timme under aktuellt intervall. Långt ner i tabellen kan det vara upp till 12 timmar mellan prognoserna, då får du gångra mängden med 12 för att få total mängd regn/snö.

Mängden är i millimeter vatten/timme, faller det som snö kan du multiplicera med 10 så får du centimeter nysnö. (Ungefär, det beror på hur fluffig snön är.) SMHI har gjort en helgardering och lämnar min, medel, max och median för nederbördsmängderna – jag valde att visa medelvärdet i tabellen.

Om det är mer än 25 procents risk för åska visas detta i högerkolumnen.

Under huven

Prognosen kommer från SMHI och ska vara samma som de använder t.ex. i sin egen mobil-app. Data hämtas från deras server i JSON-format och täcker bara platsen du angett. Efter lite digital massage och omstuvning skickar jag den till din webbläsare, också i JSON-format. Där packas siffrorna upp och blir till en tabell.

Mobilt

Det ska nu fungera någorlunda även i mobilen, jag skär bort ett par kolumner beroende på skärmens bredd. Lägg telefonen i landskapsläge så blir du minst missnöjd.

Den här sidan …

… tillför egentligen inget jämfört med SMHI:s egna prognossidor, den har s.a.s. inget förädlingsvärde. Dess kanske enda fördel är att den är hyfsat snabb och fri från grafik :-)

Och kom ihåg – en prognos är bara en gissning även om den är kvalificerad.

Du kör med liten skärm, prova landskapsläget.

Prognos för
Tid Vind °C % RH hPa Sikt Moln Kommentarer