Hänga gubbe

En gammal klassiker! Det här spelet är svårt, passar nog bäst för den inbitne korsordslösaren. Räkna med att du går på många minor och att du lär dig en bunt nya ord. Kolla hjälpen för ”house rules”!

 

Svårt!

Det finns många varianter av Hänga gubbe. Här är den ganska svårspelad. Dels är reglerna rätt tuffa, dels är många av orden ovanliga i dagligt tal – men de ska finnas i SAOL. Du kommer att stöta på ord som du aldrig hört talas om!

När du laddar sidan är den redo att användas direkt, på nivån ”Lagom”. Du kan ändra svårighetsgraden, den bestämmer hur långa orden är och hur många försök du får:

 LängdFörsökLedtr.Scrab
Lätt6–111231,5
Lagom5–91022,0
Svår3–7812,5
Skitsvår3–7813,0
Omöjlig3–7813,5
Ja, korta ord brukar vara svårare att gissa. Det enda som skiljer de högre nivåerna åt är ”scrabble-värdet”. Den räknas ut som summan av bokstävernas poäng i Scrabble delat med ordets längd. A, E och T räknas t.ex. som lätta bokstäver medan Q, W och Z är svåra. Därför får ordet TILLTRASSLAD värdet 1, medan YXA får 5,3 poäng. När du väljer nivå plockar programmet ut ord som ligger inom ±0,5 poäng från värdet du ser i tabellen. Den svåraste nivån har ingen övre gräns.

De två ”värsta” orden i ordlistan är JAZZ och QUIZ (på 7,0 respektive 6,2 poäng) och dem riskerar du alltså bara stöta på om du väljer nivån ”Omöjlig”.

Det finns ingen som klarar mer än nåt enstaka ord på högsta nivån, inte ens du... En bra taktik här kan vara att börja med att använda ledtråden, särskilt om du du jobbar med ett kort ord.

Att spela

Använd musen för att gissa på en bokstav. Finns den i ordet så markeras den på sin plats i ordet ovanför tangentbordet, förekommer den på flera ställen så markeras alla.

Om bokstaven var fel och du har färre än 6 försök kvar börjar kroppsdelar ritas dit på gubben i snaran.

Varje gissning förbrukar ett ”försök”, oavsett om det var rätt eller fel bokstav. Räkneverk ser du högst upp till höger.

Ledtråd

Om fantasin tryter kan du klicka på Ledtråd så får du en rätt bokstav, men observera att detta kostar dig 2 försök! När bara 2 eller färre bokstäver saknas kan du inte få dem som ledtrådar. Kolla i tabellen hur många ledtrådar som finns i de olika nivåerna.

Om du vill gissa på hela ordet så klickar du på knappen Jag vet och skriver gissningen i rutan som poppar upp. Gissar du fel så har du förlorat! Den här metoden används med fördel när det bara återstår enstaka försök och du är nära att förlora.

Det finns en knapp som heter Ge upp. Använd den när du inser att det går åt pepparn. Spelet räknas som förlorat men du får i alla fall se rätt ord.

The end

Spelet är slut när något av följande inträffar …
  • Gubben är komplett
  • Du har förbrukat alla försök
  • Du chansade på ett ord som var fel
Du har alltså två saker att hålla koll på: gubbens kroppsdelar och antal återstående försök. Jag sade ju att det var svårt…
 
VunnaFörsök kvar
0 av 0 

 

Q

W

E

R

T

Y

U

I

O

P

Å

A

S

D

F

G

H

J

K

L

Ö

Ä

-

-

Z

X

C

V

B

N

M

-

-