RL was here

Norrsken

Bakgrundskarta, Skandinavien
Norrsken är ett nöje oftast förbehållet norrlänningar. Men ibland, när förutsättningarna är de rätta, kan de som bor i Svealand och Götaland också ha tur. På sidan får du en enkel prognos och här nedanför lite info om vad du ser på skärmen.

Kartan

Kartan visar sanno­likheten för norrsken inom cirka en timme. Det är alltså ingen live-bild med pågående aktivitet.

Finessen med kartan är att det mesta som påverkar chansen till norrsken redan är uträknat och färgkodat. Du behöver inte tolka alla siffror själv, det har proffsen redan gjort. Rymdvädret är minst lika svårt att förutsäga som vanligt väder.

Underlaget till bilden är rådata från SWPC. De beräknar möjlighet till norrsken för hela världen. Jag drar ut koordinater i vårt närområde och gör om alla siffror till en färglagd karta.

Färgen tonas från blå (0%) till röd (100%), nåt i den här stilen:

Du vill att din plats på kartan har gul eller högre färgton innan du ger dig ut, då är det hyfsade chanser att se något. Ser du en streckad cirkel på kartan är det området inställt som favorit.

Skymningslinjer

Du kan se upp till fyra feta linjer eller bågar som sveper över kartan. Röd linje visar var solen går upp/ner – (dvs ±0°). Tre gredelina linjer visar 6°, 12° eller 18° under horisonten.

Med hjälp av linjerna ser du alltså ungefär var det är dag, natt, samt borgerlig, nautisk eller astronomisk skymning/gryning. Du behöver nog ha -12° eller lägre för att kunna se norrskenet. Mitt på dan eller mitt i natten (vintertid) finns inga linjer.

Linjerna ritas för prognos­tidpunkten som kan vara upp till en timme framåt. Se ”Gäller” längst ned på kartan.

Var?

Ju längre norrut du är, desto större chans att se norrsken. En fullmåne kan förstöra nöjet. Stadsljus lyser upp himlen, ge dig ut på vischan om du kan. Skådespelet försiggår oftast norrut, så spana åt det hållet.

När?

Norrsken kan förekomma dygnet runt, men syns förstås bara nattetid. Du behöver en mörk och molnfri himmel. Timmarna runt midnatt är bäst. Vår och höst är bättre än sommar och vinter. Flest norrsken vart elfte år då antalet sol­fläckar är som störst, nästa maximum runt 2025.

Hur?

Rådata hämtas ett par gånger per timme (minut 17 och 47) från SWPC, länk nedan. Ibland har de avbrott i sina tjänster, då ser du inget här heller.

Den här sidan uppdaterar sig oftast själv så länge den är aktiv. Tryck F5 eller använd knappen Uppdatera om inget händer.

Kort om mätarna

Mätarna visar globala värden, alltså inte specifikt för Skandinavien, Sverige eller din egen plats. De följer alla samma färgschema:
Usel Kass Meh Okej Gött Wow!
Oftast håller sig alla värden på grådaskig eller mörkblå. Då är det låga till normala värden och det händer inte mycket på himlen. Om några av dem får gladare färger (gul och uppåt) börjar det bli intressant.

Om mätaren blir röd/vit som en polkagris kan det vara något fel med hämtningen av data från NOAA. Det kan också betyda att mätvärdet är extremt och ligger utanför skalan dvs ”mätaren slår i botten”.

Mätvärden

Det finns mängder med mätvärden som beskriver rymdvädret, här ser du bara några av dem. De två vanligaste indikatorerna när man spanar efter norrsken är Kp-index och Bz-värdet.

Lokal prognos

Om du har ställt in en egen plats syns en klickbar knapp längst upp till vänster på kartan. Den ger dig lite extra lokal info om chansen att se något. Knappen visas inte alls om utsikterna är hopplösa.

Datakälla

Rådata kommer från Space Weather Prediction Center hos NOAA i USA. De har enorma mängder data, diagram och bilder att bläddra runt i. Kan vara värt ett besök, om du är av den läggningen.