Forcering / lösning av krypton

Kryptonyckel

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Dina kryptosträngar

Oanvända bokstäver

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

Den här sidan behöver en bred skärm för att bli njutbar, funkar inget vidare i mobiler eller på läsplattor.

Hjälp & info

Sifferkrypto

Här kan du få hjälp att lösa ett sifferkrypto, alltså ett krypto där varje bokstav ersatts av en viss siffra. Sidan är gjord för att knäcka upp till tio kryptosträngar i taget – har du bara en enstaka sträng med siffror så är den här sidan bättre och enklare. (Välj Sifferkrypto när du kommer dit.) Bild på sifferkrypto, mest som utfyllnad

Kryptosträngar

Du knattrar in upp till tio kryptosträngar; siffror åtskilda av bindestreck. Det finns en knapp som heter Exempel, klicka på den så ser du hur de ska se ut. Välj en tom plats och klicka på den, fyll i t.ex. 2-7-12-27-2. Endast siffror och bindestreck i dessa fält! För att avsluta inmatning: klicka utanför fältet med musen eller tryck Tab eller Enter på tangentbordet. Klicka på fältet igen för att ändra innehållet. Knappen Nolla krypton tömmer alla tio fält på en gång.

Om fältet får en röd ram är det något galet med din inmatning. Siffror kan bara ligga mellan 1 och 29 och ska vara åtskilda med bindestreck.

De strängar du lägger in måste komma ur samma korsord eller sifferkrypto, dvs en siffra som förekommer i flera fält måste betyda samma bokstav i dem alla.

När du fyllt i några kryptosträngar kan du börja laborera med att sätta siffrorna till olika ”säkra bokstäver”.

Säkra bokstäver

Högst upp finns en rad med 29 rutor, en för varje bokstav i alfabetet. Om du tror att siffran 13 ska vara bokstaven E så klickar du på rutan och skriver E. Allteftersom du fyller i bokstäver uppdateras den högra delen av skärmen så du ser om det blir vettiga resultat.

Vill du ta bort en säker bokstav (den kanske inte var så himla säker...) så klickar du bara på samma ruta igen. Har du trasslat in dig ordentligt kan du rensa alla säkra i ett svep om du klickar på Nolla säkra.

Vilka bokstäver som är oanvända/lediga ser du i rutan längst ned.

Automatlösning

Somliga kallar det fusk...

Knappen Fuska tar dina kryptosträngar och säkra bokstäver och skickar dem till servern på RL.SE för forcering. På servern finns ett hemmagjort program som med hjälp av ordlista, mönsterpassning och uteslutning försöker lösa ditt krypto.

För bästa resultat ska du välja hyfsat långa ord ur kryptot, de som är mellan 6 och 10 bokstäver brukar gå bäst. De allra längsta orden i ett krypto är ofta sammansatta ord som saknas i ordlistan.

Har du några säkra/givna bokstäver så fyll i dem högst upp. Tryck på knappen Fuska och vänta några sekunder så gör vi ett försök.

Ett rött kryss visar att inga matchande ord finns i ordlistan, det betyder inte nödvändigtvis att det är något fel på ordet. En orange siffra visar hur många möjliga alternativ som fanns i ordlistan – för att utesluta de felaktiga behövs fler säkra bokstäver eller ytterligare kryptosträngar. En grön bock indikerar att ordet troligen är det enda rätta. Ofta hittar automatlösningen flera säkra ord redan på första försöket. Nu kan du fortsätta att fylla i ett par säkra bokstäver på egen hand och kanske Fuska en gång till.

Är det något ord som inte går igenom så prova att byta ut det mot en ny kryptosträng ur korsordet. De krypton du matar in ”hjälper varandra”, så ju fler desto bättre.

Begränsningar

Ord med skiljetecken eller med andra bokstäver än A till Ö funkar inte, så glöm chèvre, smørrebrød, filé och entrecôte. Ordlistan är svensk, krypton på andra språk kan du inte lösa här.

Dessutom har ordlistan (DSSO v1.52) åtminstone ett decennium på nacken, och den uppdateras inte längre. SAOL går inte att använda gratis och någon annan användbar ordlista står inte att finna. Har du tips?

Sidan fungerar med moderna versioner av åtminstone Firefox, Edge och Chrome. Du behöver ha en hyfsat bred skärm – att köra den här sidan på mobil eller läsplatta gör dig bara förbannad.