Om det finns några matchande passager i närtid så visas de i tidtabellen. Klicka på en rad och du får ett diagram med ISS’ förväntade bana. Klockslaget är ungefär när ”högsta höjd” inträffar, ofta kan du se ISS ett par minuter innan/efter det.
En färgad punkt efter klockslaget hintar om chansen att se något. Punkten kan vara röd, orange eller grön: betyder att sannolikheten är bedrövlig, någorlunda eller hyfsad. Bygger bl.a. på några siffror ur väderprognosen och på högsta höjd över horisonten. Den här punkten kan såklart byta färg om väderprognosen ändras, vilket ofta händer.
Ifall nästa passage ligger mer fyra dagar bort kan du inte klicka fram diagram, du får istället ett beräknat datum så du kan förbereda dig...
Är det mer än en månad till nästa passage ser du inte ens ett datum, händer några gånger per år i södra Sverige, oftare längre norrut.
Tidtabellen sträcker sig bara några dygn framåt. Data för banan kommer ursprungligen från NORAD i USA och uppdateras dagligen. Förutsägelser långt fram i tiden går inte att göra med noggrannhet. Har du inte satt en hemmaposition så visas siffror för Göteborg – västkustens pärla.
Minst luft är det rakt upp, i zenit, fast så högt når ISS aldrig i Skandinavien. Är ISS strax över horisonten är det nästan 40 gånger mer luft mellan dig och rymdstationen. Den är svår att få syn på så långt ner. Formel för luftmassa: där a är ”antal luftmassor” och h är höjden i grader över horisonten. Vill du inte räkna själv har jag gjort en grann kurva åt dig. Som du ser sticker den snabbt uppåt när höjden blir lägre än typ 25°. Y-axeln är logaritmisk.
Lodrät skala är grader över horisonten. Vågräta axeln är kompassriktning från öst/90° till väst/270°. Söder/180° har du i mitten – det är ungefär där ISS når som högst och är då också enklast att få syn på.
Håll muspekaren över en punkt på banan så ser du klockslag. Bör funka i mobil och padda också, peta bara på kurvan!
Du ser också en kort prognos från SMHI, den visar förväntad sikt och molnighet. Prognosen är högst nån timme gammal och skräddarsydd för den plats du ställt in. Endast det bästa är gott nog for dig!
Rymdstationen flyger ungefär 40 mil över jorden. Den lyser inte av egen kraft utan det är solen som reflekteras i solpanelerna. I kurvan (och IRL) ser du ofta att ISS plötsligt ”slocknar” eller ”dyker upp”, det beror på att den går in i, respektive kommer ut ur, jordens skugga.
Inga synliga passager de närmsta 96 timmarna.
Nästa tillfälle tycks bli runt ?, men det finns inga exakta tider ännu. Titta in igen ett par dagar innan, så får du bättre svar!
Nix, jag hittar inga synliga passager, och då har jag ändå tittat en månad framåt! Under sommaren är nätterna så korta att tillfällena blir mycket färre. Jag hittade ? de närmsta dagarna, klicka i listan nedanför för att få detaljer!