Du har liten skärm men bör kunna zooma i bilden.
Polstjärnan
Målet med den här övningen är att hitta Polstjärnan (Polaris). Det är den enda stjärna som står stilla och den befinner sig alltid exakt ovanför Nordpolen. Ser du Polstjärnan så vet du var norr ligger.Men Polstjärnan kan vara svår att hitta, den ser likadan ut som tusen andra stjärnor på himlavalvet. Därför använder vi Karlavagnen som ett välkänt riktmärke.
Karlavagnen
Till skillnad från Polstjärnan så är Karlavagnen inte stillastående, utan flyttar sig under dygnet. Den vänder dock alltid samma sida mot norr och därför funkar tekniken med hjälplinjen.Gör så här
- Dra en tänkt hjälplinje genom de två stjärnorna längst till höger, prickad blå i bilden. Polstjärnan ligger alldeles intill denna linje, frågan är hur långt upp?
- Låtsas att du slår en spik i den gröna stjärnan (Dubhe) och rotera hela vagnen medurs tills handtagsknoppen (Alkaid) når din blåa hjälplinje.
- Den tydligaste stjärna som nu ligger närmast handtagsknoppen är Polaris och du har hittat norr – grattis!
När du gjort det här några gånger behöver du inga tänkta hjälplinjer eller utsträckta armar utan vet direkt var du ska leta. Även om du inte lyckas urskilja Polstjärnan (den är ganska ljussvag) så vet du ändå ungefär var den ska ligga. Antagligen träffar du bättre än kompassen i din telefon.
Nackdelar
- Du kan använda dina nyvunna kunskaper bara på natten
- Det måste vara molnfritt.
- Funkar bara på norra halvklotet
Fördelar
- Absolut inga hjälpmedel behövs, inga batterier att ladda
- Lika god precision som en kompass, och ingen missvisning
- Mycket hög imponatorverkan