Riktigt gamla väderdata

Data kommer från NOAA i USA. Av någon anledning har de inga svenska data efter augusti 2023. Den här sidan har ändå gjort sitt. Det du behöver går nog att hitta hos SMHI nuförtiden.

Vädret under ett halvsekel

Här hittar du svenska väderdata från 1973 fram till augusti 2023. Sammanlagt två miljoner rapporter utspridda över landet. Det är dygnsvisa klimatrapporter, alltså ingen upplösning per timme.

Data kommer från NOAA i USA så namnen på platserna kan se lite lustiga ut. Stationerna har olika utrustning och lämnar olika sorters data. Under åren har de kommit och gått, bytt namn, nummer eller plats. Du får pröva dig fram för att hitta det du söker.

Siffran för nederbörd är millimeter regn eller motsvarande mängd smält snö. Det är inte alla platser som mäter nederbörd, siffran 0 kan betyda antingen ”ingen nederbörd” eller ”redovisas ej”. Snödjup anges i centimeter, men det är inte många stationer som lämnar den uppgiften.

I kolumen Väderkoder kan synas fem bokstäver: DRSHÅT. De betyder Dimma, Regn, Snö, Hagel, Åska, Tromb. Förekomsten av en bokstav säger att fenomenet inträffat någon gång under rapportdygnet.

Kartbild, text, listboxar och tabell med massa data ska tryckas in på en liten yta. Med lite jävlar anamma går det hjälpligt att använda den här sidan på mobilen. Du blir mindre frustrerad om du har större skärm och mus.

Gör så här

  • Välj först år och månad ovanför kartan.
  • Klicka på kartan, de fem närmsta stationerna som lämnat rapporter någon gång under året markeras. Under kartan visas namnen på dem i en lista.
  • Klicka på en station, antingen på kartan eller i listan. Om den platsen har några data för vald månad (långtifrån säkert) så visas de i en tabell. Kör du med mobil så hamnar tabellen under kartan och du får scrolla ner en bit.
  • Har du mus kan du hålla pekaren över en kart­markering, då ser du namnet på stationen.
Filmaffisch, svenska fjällen
 
 
Dag Temperatur ℃ Vind m/s Neder-
börd
Snö-
djup
Väder-
koder
Min Med Max Med Max By