Hjälp med korsord och krypto

Klicka på hjälpknappen igen för att dölja den här texten.

Onödigt vetande
Kanske kan vara kul att veta hur dina medsurfare använder sidan? Alla älskar väl tabeller..!

Jag tog fram statistik för att se vilka val som inte användes, och hittade ett par kandidater mogna för skrotning. I tabellen ser du hur stor andel av anropen de olika söktyperna haft under två dagar, samt medianen på svarstiden.

Läs noga – det blir prov på det här!

SöktypAndelSvarstid
Saknade bokstäver57,6 %8 ms
Ord ur ord35,4 % 18 ms
Sifferkrypto4,1 %5 ms
Börjar på1,2 %2 ms
Innehåller1,0 %210 ms
Slutar med0,6 %204 ms

Handhavande

Välj först söktyp i rullgardinsmenyn. Skriv därefter in din sökning i textfältet och tryck på Enter-tangenten. Eller använd musen och klicka på Sök-knappen om du hellre vill. Svaret på din fråga hämtas från servern och visas som en tabell. Som mest visas cirka 500 ord. För en del söktyper visas somliga ord i avvikande färg, de är grundformen. Om listan med resultat inte får plats på skärmen (lätt hänt på telefonen) kan du rulla den åt höger för att se fler kolumner.
Hur proffs och rockstjärnor gör

De använder Enter!

Har du ett riktigt tangentbord (alltså ett sånt som väsnas) behöver du inte använda musen. När du står i textrutan trycker du på Enter för att skicka frågan. Markören står kvar i textrutan så du kan bara fortsätta skriva där. Mycket smidigare och snabbare än att flytta näven från tangentbordet och börja vela med pekdonet.

Och Escape!

  • Har du hamnat utanför textrutan kommer du tillbaka med ett tryck på Escape.
  • När du är i textrutan: Ett tryck på Escape rensar sökrutan, nästa tryck rensar även resultaten.

Söktyper

Det finns sex olika sätt att söka på, listas här nedanför. ”Saknade bokstäver” och ”Sifferkrypto” kan ha bokstäverna åtskilda med ett skiljetecken, använd vanligt bindestreck -
Inget bindestreck?
Om du kör på mobil eller läsplatta kanske bindestrecket inte finns tillgängligt. Då kan du använda punkt, komma, asterisk eller mellanslag som skiljetecken. Något av dem bör alltid finnas, oavsett layout på tangentbordet.

Jag har testat på min egen dator, mobil och surfplatta. Men det finns säkert tiotusen kombinationer till av operativsystem och telefonmodeller – det är inte sannolikt allt funkar överallt.

Vad du kan och inte kan mata in
Förutom skiljetecken kan du använda bokstäverna A till Ö. Pysslar du med sifferkrypto kan du också ange siffrorna 1 till 29.

Du kan inte använda ”utländska” bokstäver som ñ, é eller ù i dina sökningar. De kan däremot komma upp bland sökresultaten; har du sökt ord som börjar med entr kan du få ”entrédörr” i svaren.

Saknade bokstäver

Används när du har ett vanligt korsordsord med en eller flera saknade bokstäver. De saknade bokstäverna ersätter du med skiljetecken (se ovan). Har du ett ord på 7 bokstäver men känner bara till nr 4 och 5 så skriver du i sökrutan: ---np-- (Det enda svaret blir ”hamnpir”.)

Ord ur ord

Perfekt om du försöker lösa ”Nian” i SvD men har slut på förslag. Du skriver ett ord eller ett gäng bokstäver (högst tolv st) och RL.SE svarar med en lista på ord som kan bildas av dina bokstäver.

En stjärna i resultatet betyder att alla bokstäver i ditt sökord förbrukades, dvs svaret är ett anagram av ditt sökord.

När du söker ord-ur-ord kan du sortera om resultaten. De långa svaren visas normalt först, men du kan även välja alfabetisk eller alfapetisk sortering. Håll muspekaren över ett ord i listan så ser du vilket Alfapet-poäng det har (beräknas som i ”Nya Alfapet”).

Sifferkrypto

Här får du förslag på ord som passar in om du håller på att lösa ett sifferkrypto. Du kan använda bokstäverna A till Ö och siffrorna 1 till 29. Mellan varje ”ruta” skriver du ett skiljetecken (se ovan).

Exempel: Antag att du i ett krypto har ett ord på 8 bokstäver med sifferföljden 8-12-9-7-1-20-8-7. Du vet att tredje bokstaven ska vara N och den femte R. Då skriver du i sökrutan 8-12-N-7-R-20-8-7 och trycker på Sök. Har du inga säkra bokstäver går det fint att bara skriva in siffrorna, men då får du lätt fler förslag än du har nytta av.

Det finns en de-luxe-sida om du har flera okända kryptosträngar som behöver lösas. Den är mer avancerad, så läs hjälptexten där innan du ger upp.

Börjar på

I sökrutan skriver du de första bokstäverna, inga andra tecken. Exempel hjälte kommer att ge som resultat bl.a. ”hjältedåd” och ”hjältemod”.

Innehåller

Din söksträng kan förekomma var som helst i ordet. Exempel: boll resulterar i bl.a. ”bollhav”, ”basebollträ”, ”brännboll” och många fler. Den här söktypen ger lätt för många svar, använd den bara i nödfall.

Slutar med

Resultaten måste sluta med den söksträng du anger. Exempel: hjälte ger som svar bl.a. ”krigshjälte” och ”toffelhjälte”.

Ordlista

Databasen på den här sidan är fylld med ord från version 1.52 av Den stora svenska ordlistan. Den innehåller nästan en halv miljon ord, fast många av dem är böjningsformer, egennamn och sammansatta ord.

Svar på en vanlig fråga: Rikslikaren SAOL är skyddad av upphovsrätten och kan tyvärr inte användas gratis på webben.